Снимка Фейсбук/Демократична БългарияСилен човек от Демократична България обясни каква е връзката

...
Снимка Фейсбук/Демократична БългарияСилен човек от Демократична България обясни каква е връзката
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев, ДБ: Властта даде 2 млрд. лв. за саниране, за да може кметовете да ѝ върнат рестото на изборите

Снимка Фейсбук/ " Демократична България "

Силен човек от " Демократична България " изясни каква е връзката сред санирането, ръководещите, кметовете и изборите. Националната стратегия за саниране е скица на държавното управление да обезпечи избран финансов запас на кметовете, а в подмяна да получи учредителен запас по време на избори, разяснява Ивайло Мирчев.

По програмата бяха изхарчени 2 милиарда лв. за санирането на 2 хиляди здания. Всъщност, това, което беше направено със постройките беше просто слагане на топлоизолация, тъй като действителното саниране включва разтрошаване на мазилка, инспекция на панелните връзки и коригиране на заварките сред тях и така нататък, което в България не се случи.

“Тези 2 милиарда лева се дават на кметовете, с цел да може когато дойдат избори същите тези кметове да върнат рестото на държавното управление и да създадат съответната организация властта да получи гласове ”, съобщи Ивайло Мирчев във видео от блок 16 в Благоевград - блокът с най-скъпото саниране в града от 277 лева./кв. м. Той напомни, че средствата пристигнаха със заем от Българската банка за развиване, който всички данъкоплатци ще връщат.

“По-лошото е, че във Фонда за възобновяване на Европейски Съюз по план има над 2 милиарда лв., които ще бъдат отпуснати, които ще бъдат, забележете, още веднъж за саниране. В миг, в който светът прави софтуерен скок, развиват се напълно друг вид технологии, ние още веднъж ще санираме здания, което кардинално е рационално, когато през него не се взимат двойно повече пари и те не потъват в джобовете на компании, свързани с властта ”, сподели още Мирчев.

През Фонда за възобновяване България ще получи над 12 милиарда лв. за възобновяване на стопанската система, потърпевша поради пандемията. В оферти от държавното управление нов вид на Плана за възобновяване са заложени 2.165 милиарда лв. за енергийно възобновяване, в това число на държавни, общински и индустриални здания, т.е. над 17% от помощта са планувани за стиропор. Освен това още 1.5 милиарда лв. са заложени за строителство. Това значи, че общо 30% от безвъзмездната помощ ще отидат в стиропор и градежи.

Ивайло Мирчев уточни, че е можело да бъдат актуализирани доста повече здания по Националната стратегия за саниране, чието продължение властта в този момент се пробва да обезпечи посредством европейския фонд.

“За тези 2 милиарда лв. можеше да се създадат 4 хиляди здания. Ние поддържаме санирането като развой, само че не и като метод, по който е изпълнено ”, сподели Мирчев. Той уточни, че междинните цени на кв. м постоянно са повишени, а от програмата са се възползвали компании, близки до властта, в главната си част свързани с “ГЕРБ и Движение за права и свободи ”.

“Имахме среща с дребни бизнесмени от този бизнес. Те ни споделиха, че огромният проблем е, че когато сходни поръчки ги печелят компании, свързани с властта, тези, които са желали да играят правилно и почтено на търговете, не получават този финансов запас, не могат да си купят нови машини, не могат софтуерно да обновят фирмите си. И когато те би трябвало да вземат участие в частен търг за възлагане на частна поръчка, те не могат да бъдат конкурентноспособни на други, печелили към този момент огромни поръчки. Това изкривява пазара ”, добави Мирчев, написа обстоятелства.бг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР